Manja slova Veća slova RSS
uzkuzk
>

Seminar na temu „Od upravljanja krizom do krize evropske uprave“

Datum objave: 21.08.2017 09:40 | Autor: Tatjana Marković

Ispis Štampaj stranicu


Nacionalna škola za administraciju (ENA) u Strazburu, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za frankofoniju (OIF), organizuje seminar na temu „Od upravljanja krizom do krize evropske uprave“ (u okviru prvog izdanja Université d’automne – Univerzitet u jesenjem semestru), u periodu od 18-20. oktobra 2017. godine.

Obuka ima za cilj da pruži znanja o mehanizmima za donošenje odluka u oblasti ekonomske i energetske politike i u dijelu upravljanja spoljnim i unutrašnjim granicama Evropske unije. Takođe ima za cilj uočavanje izazova koji se odnose na migratornu krizu sa kojom se suočava EU. Učesnici će moći da savladaju složenost ovog fenomena i da procijene uticaj istog. Pomenuta obuka teži jačanju lingvističkih kompetencija učesnika predlažući radionice u dijelu terminologije EU-e.

Obuka je namijenjena frankofonim stručnjacima i državnim službenicima koji se bave pitanjima EU, doktorantima, istraživačima, studentima (Master II), kao i polaznicima diplomatskih škola.

Predavanja su osmišljena u vidu tematskih sesija, radionica, istraživanja, rasprava i razmjene iskustava, pozivajući se na iskustvo stručnjaka iz različitih zemalja. Učesnici će biti podijeljeni u manjim grupama tokom obuke i imaće obavezu da sačine dokument o mjestima, pokrećući pitanja lošeg funkcionisanja i moguća rješenja u svakom domenu. Na kraju obuke, svaka grupa će predstaviti rezultate rada koji će biti objavljeni u elektronskom časopisu „Evropske studije“.

Organizator pokriva troškove obuke, dok troškove prevoza, smještaja i ishrane, snosi polaznik ili institucija u kojoj je zaposlen.

Ukupan broj mjesta za pohađanje pomenute obuke je 30, i to 20 mjesta za kandidate koji dolaze iz zemalja članica EU-e i zemalja koje su potpisnice Memoranduma o partnerstvu koji se tiče  frankofone nacionalne inicijative.

Rok za prijave je 22. septembar 2017. godine.

Učesnici treba da posjeduju određeno znanje francuskog jezika (nivo B2) uz dodatnu potvrdu o poznavanju jezika.

Molimo zainteresovane kandidate da popune interni i eksterni formular i dostave Diplomatskoj akademiji na e-mail adresu diplomatic.academy@mfa.gov.me.

 

interni formular Diplomatske akademije

eksterni aplikacioni formular Nacionalne škole za administraciju

program obuke