Manja slova Veća slova RSS
>

Konferencija na temu „Jačanje kompetencija visoko rukovodnog kadra u državnoj administraciji"

Datum objave: 25.04.2017 09:43 | Autor: Tatjana Marković

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za kadrove uz podršku Hanns Seidel Fondacije i  Regionalne škole za javnu upravu ReSPA-e, organizovali su Regionalnu Konferenciju na temu „Jačanje kompetencija visoko rukovodnog kadra  u državnoj administraciji", od 4 do 6. aprila 2017. godine u hotelu Splendid, u Bečićima.

Konferenciju  su  svečano otvorili Suzana Pribilović, ministarka javne uprave u Crnoj Gori, Svetlana Vuković, direktorica Uprave za kadrove, Lutz Kober, direktor fondacije Hanns Seidel Stiftung, Aivo Orav, šef  Delegacije EU u Crnoj Gori i Ratka Sekulović, direktorica Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA).

Na plenarnoj sesiji, ministarka  javne uprave u Crnoj Gori  je govorila o izazovima u implementaciji standarda kompetencija visoko rukovodnog kadra, kao glavnog elementa profesionalizacije državne administracije, Gregor Virant, UNDP ekspert iz Slovenije,  je imao izlaganje o kulturi interakcije između političara i visoko rukovodnog kadra u državnoj administraciji, Jacques Roudiére, ekspert za ljudske resurse iz Francuske škole za državnu upravu (ENA) o transparentnom, efektivnom sistemu zapošljavanja prema zaslugama i usavršavanju visoko rukovodnog kadra, Merle Nurmoja, ekspert za ljudske resurse iz Estonije o ulozi kompetencija u cilju ostvarivanja radnog učinka.

Konferencija je podijeljena na četiri sesije, gdje su moderatori  sa svojim panelistima govorili o potrebi uvođenja kompetencija za visoko rukovodni kadar u procesu reforme javne uprave i integracija u EU, odgovornosti kao ključnom faktoru za visoko rukovodni kadar u cilju povećanja kompetencija i orijentisanosti ka radnom učinku, upravljanju radnim učinkom i njegovim značajem u procesu optimizacije državne administracije i procesu "coaching-a" kao novog alata za profesionalno usavršavanje visoko rukovodnog kadra.

Konferenciji je prisustvovalo preko 80 učesnika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Makedonije.